Ost i massor, är inte det fantastiskt? Vi har tagit in en hel laddning med både välbeprövade sorter och en hel del nyheter. Vi har under våren börjat arbeta med en ny ostleverantör för att kunna tillgodose fler önskemål och även i många fall kunna sänka priser på flera ostsorter. På hyllorna ute i butiken hittar du givetvis en uppsjö med goda knäcke, marmelader och god dryck som passar utmärkt till våra ostar. Missa inte de fantastiska italienska Noceralla-oliverna eller de knapriga Valenciamandlarna till din ostbricka!
Även i chark-väg kommer det ett antal nyheter – ölkorv, tapaskorv, salamis och lufttorkad karré är några exempel. Vi hjälper givetvis till att skiva de produkter som du önskar få skivat. Berätta bara för personalen vad du önskar få skivat och ungefär tjocklek så löser vi det på studs.
Några nyheter och våra favoriter
Beemster getost – Beemster-getterna producerar, precis som Beemster-korna, en ljuvligt rik, krämig mjölk. Här har vi en ost som är den perfekta introduktionen för de som inte än har hittat en getost som faller dem i smaken – med sin halvmjuka textur och fylliga smak, med en lätt sötma, är den en underbart god ost till både ostbricka och som pålägg.
Prima donna – Smakrik hårdost från Holland, en strålande variant! Detta är en så kallad altes Gouda, dvs en ”gammal Gouda”. Här har vi härligt kola-knäckig smak, nästan som en blandning av Parmesan och klassisk Gouda! Osten är långlagrad och har härliga kristaller, den passar finfint till att glas vin, på ostbrickan och, med sina fina smältegenskaper, är den även perfekt till matlagning.
Rökt cheddar – En riktig engelsk skatt! Applewood Smoked Cheddar, som skapades 1965, är en traditionell bondgårds-cheddar från Ilchester med en delikat rökig smak och en härligt mjuk konsistens. På slutet har man sprinklat lite paprikakrydda över den för att få den vackert bärnstensfärgade ytan.
Delice de Bourgogne – ljuvlig triple crème-ost från Bourgogne! Fantastiskt krämig, gräddig, len och ganska mild vitmögelost som har fått lite extra grädde tillsatt i ostmassan
Montagnolo – Från Bayern i sydöstra Tyskland kommer denna premium dessertost som är mognad till perfektion! Detta är en härligt gräddig, lite smörig grönmögelost, medelkraftig och ganska fast i konsistensen. Den är varsamt tillverkad för hand i en kall mognads-process som utvecklar ostens ädelgråa hinna och dess ljuva konsistens. Den är praktfullt mönstrad med ådror av det finaste blåmögel, konsistensen är delikat krämig med distinkt smak & en välbalanserad sötma.
Montagnolo affiné blev utsedd till VÄRLDENS BÄSTA OST 2013 på World Cheese Awards i England! Förutom det har den tilldelats priser årligen sedan 2011. En äkta vinnarost, helt enkelt!
Chèvre Roves de Garrigues – En liten nätt getost på ca 80 gram från medelhavsregionen mot Provence. Den görs på pastöriserad getmjölk från en getras som heter “Roves”. Denna ras ger väldigt lite mjölk, ca 2 l per dag mot det normala 5 l, därför blir också mjölken ovanligt fyllig. Man finner en smak av timjan och rosmarin som kommer från betesmarkerna i Provence. Dessa ängar kallas på franska för garrigues.
Midsommerost – Ljuvlig hårdost kryddad med solsken, ljumma vindar & fågelsång! Knäckig och god, allas favorit på Midsommarbordet! Från Thise mejeri i Danmark.
Cambozola – En väldigt publik och härligt krämig vit- och grönmögelost, som är en blandning av Gorgonzola och Camembert. Smaken är underbart mild, smörig och len med en viss sälta, men blir kraftigare med längre mognad. Grönmögelsmaken är inte så framträdande, så den passar ypperligt till alla som föredrar de lite mildare grönmögelostarna! Den är perfekt på ostbrickan och buffén och den kommer att höja din pastasås till skyarna!
Novfa Grillost – Makalöst god stek- & grillost (svenskt alternativ till Halloumi) på komjölk från Skottorps mejeri i Laholm i södra Halland! Jordanien 1973: Mejerist Emil Batarseh är ännu bara en liten pojke i sin mammas kök. På bordet står en kanna fårmjölk. Med stor nyfikenhet följer Emil mjölkens resa från flytande form till fast. Tålamodet räcker bara så långt för Emil och mamma får säga till honom för att han inte ska bränna sig när han försöker norpa en bit från den heta stekplattan. Han sätter sig vid köksbordet och till slut står ett helt fat med gyllenbruna skivor halloumi på bordet. Skottorp 2019: Mejerist Emil Batarseh arbetar i stenstallet vid Skottorps Slott. Han har många års erfarenhet av osttillverkning, numera cheddar, ambrosia, grädd etc. Men idag är det något annat. Detta kan han sedan barnsben. Denna osten kommer till likt han en gång lärde sig hemma i köket i Jordanien av sin mamma Nofva.
Burrata från La Trecia (Köpenhamn) – Ostmassan i en burrata är samma som i en mozzarella. Det som skiljer ostarna åt är att när ostmassan sträcks ut med hjälp av varmt vatten, när burratan tillverkas, så fylls den med stracciatella – en härlig blandning av grädde och strimlad mozzarella som gör osten krämig i mitten. Burratan sträcks, strimlas och formas för hand. Mejeriet La Treccia som ligger strax utanför Köpenhamn startades år 2014. De producerar italienska ostar av högsta kvalitet. Alla råvaror är ekologiska och alla produkter från La Treccia är handgjorda. Italienskt mathantverk är tätt sammanflätat med ekologi, och ekologisk dansk mjölk är grundingrediensen i La Treccias färska och välsmakande ostar. När det produceras färsk ost, ska det användas mjölk som smakar det som korna äter. Gräsbete i det fria, är därför avgörande för kvaliteten för ostarna från La Treccia. Italienskt mathantverk är tätt sammanflätat med ekologi, och ekologisk dansk mjölk är grundingrediensen i La Treccias färska och välsmakande ostar. När det produceras färsk ost, ska det användas mjölk som smakar det som korna äter. Gräsbete i det fria, är därför avgörande för kvaliteten för ostarna från La Treccia.
…och ytterligare ett drygt 20-tal ostar, korvar och massor med andra delikatesser.

