Butik

I butiken hittar du smått & gott. Rökt lax, makrill, sill och räkor. Sillinläggningar, såser och gott om tillbehör. Det finns också ett gäng delikatesser som ost, chark, kex, marmelader, senap och mycket mer. 

Du blir omhändertagen av vår trevliga och kunniga personal som hjälper dig att hitta rätt i vår disk.

Sedan 2022 röker vi själva i våra lokaler. Historien om rökeriet börjar redan i början på 80-talet när det grundades av en man vid namn Janos. I nästan 20 år röktes det för fullt i lokalerna men efter ett par ägarbyte tog resan slut där. Vi är otroligt stolta att återigen kunna röka våra egna produkter på fantastiska råvaror, det är en upplevelse att äta färsk nyrökt fisk. 

Tillsammans med ca 75 leverantörer kan vi erbjuda ett rejält sortiment med delikatesser – både från hav och land. Butiken fick under 2021 en rejäl tillbyggnad och rymmer numera flera hundra olika artiklar på våra hyllor och i våra kylar och frysar. Vi fortsätter att leta efter nya, lokala och spännande leverantörer. Skulle ditt företag vilja vara en av dem så tveka inte att höra av dig! 

Mycket av den fisk vi arbetar med är certifierad, men på grund av att vi inte själva har certifikat får vi inte heller skriva ut våra produkter med certifiering. Fråga biträdet när du handlar så berättar vi mer än gärna om fiskens bakgrund. 

I vår disk hittar du mycket, mycket mer än rökta produkter. Vi säljer även våra egna sillinläggningar, såser, röror, tårtor, mackor, smørrebrø, landgångar, skaldjursfat, pajer och massor av annat gott, inte minst vårt hembakat danska rågbröd.

Vårt Rökeri

Laxen vi röker odlas på Färöarna och filéas för hand av våra duktiga samarbetspartners Björk & Magnusson i Helsingborg. Alltså, all lax skärs för hand. Det är väl värt att tänka på. Hos oss får den en genomgång och vi plockar ytterligare ben och fenor för att leverera den bästa kvaliteten. Efter genomgången får den dra i saltlake i 14-15 timmar, ju längre och långsammare desto bättre blir det och här har vi hittat vår gyllene punkt när det känns mest lagom. 

Efter saltning är det dags att tvätta laxen och därefter torkas den och kryddas för att sedan läggas upp på galler och få en visit i rökskåpet. Här röks den i ungefär 6 timmar innan den sen ska svalna av och få vila över natten innan den sedan säljs i butiken.

Långsamt, noggrant och med omtanke röker vi vår fisk såsom vi själva vill att den ska smaka. Det får helt enkelt ta den tiden det tar, och varje batch beter sig lite som den vill så det är bara att följa efter.

Långsamt, noggrant och med omtanke röker vi vår fisk såsom vi själva vill att den ska smaka.

Vi röker såklart mer än lax. För tillfället även räkor, makrill, röding och regnbåge men vi fortsätter att testa oss fram med andra sorters fisk. Det är en process att arbeta fram rätt metod och handlag för varje enskild råvara, även för den som gjort det innan då ingen rök och ingen lokal beter sig likadant som den andra. Det tog nästan 6 månader innan Robin var nöjd med laxen och kände att det gick att sälja, men vi får hoppas att det kanske kan gå lite fortare med de andra fiskarna.

Vi röker i ett elektriskt rökskåp, så vi får lite hjälp på traven när det kommer till temperaturer och luftflöde, men det är alltså riktig rök på alspån vi röker i. Inga koncentrat, aromer eller andra konstiga tillsatser. Vi har helt enkelt tagit lite extra hjälp av dagens teknik men i eldningsspisen brinner det fortfarande hederligt, svenskt alspån.

Bageri

Hur kommer det sig att det började bakas på Rökeriet?
– Jo sådär i pandemin fanns det lite tid över här och där, och framförallt under hösten 2020. Då fick Robin en liten knuff av en granne till Rökeriet som gav ut sitt recept. Från det gjordes det egna justeringar för att hitta rätt balans på sälta, sötma och saftighet utan knasigheter. I början var det inget svårt att baka själv, men idag bakas det närmre 6 000 bröd om året och dessutom alla desserter, småkakor och annat gott som serveras i restaurangen eller säljs i butiken. Visste du att vi bakar varenda liten maräng till våra desserter själva?

Färskt i butiken
Frågor & Svar

Från 2023-04-18

Lax

Smaker

Dubbelfilé:
Naturell – 525 kr/kg
Dill – 525 kr/kg
Limepeppar – 525 kr/kg (nytt recept)
Vitlökspeppar – 525 kr/kg

Enkelfilé:
Sweet chili – 525 kr/kg
Jägermix – 525 kr/kg

sortiment kan variera och smaksättningar kan vara slutsålda.

Enkelfilé är precis som det låter en enkel filé som röks med skinnsidan neråt och köttet uppåt. Resultatet blir en produkt som oftast är något fastare i köttet och smakar lite mer rök än en dubbelfilé.

Dubbelfilé är två filéer som man lägger ihop med skinnsidan utåt på båda sidor. Detta skyddar köttet mer under rökningen och resultatet blir en lite saftigare lax och oftast med lite mildare röksmak.

Laxen vi använder till varmrökning odlas på Färöarna och är fri från antibiotika och hormonella tillsatser.

Kallrökt och gravad lax kommer från Norge än så länge.

Varmrökt lax: Laxen som säljs hos oss kan utan problem ätas av den som är gravid eller ammar. All förädlad lax som säljs hos oss är odlad på Färöarna eller i Norge.

Kallrökt och gravad: Laxen har alltid varit fryst före förädling och därför är det inte heller några problem att äta som gravid eller ammande.

Livsmedelsverket rekommenderar att äta laxen inom 7-10 dagar från produktion. Fråga personalen vid ditt besök om produkter som producerats inom detta spannet så ser vi till att ordna detta till er.

Färsk fisk