Om oss

Robin Eriksson
Ägare

Linnea Lindberg
Ägare

Elin Rosander
Kökschef

Celiné Eriksson
Kock

Nora Axelsson
Restaurang

Betty Nilsson
Restaurang

Matilda Mathiasson
Restaurang

Amanda Nilsson
Butik

Maria Ahlquist
Butik

Carina Engström
Husmor

Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö är en restaurang och delikatessbutik precis bredvid Helge Å. Företaget ägs och drivs av Robin Eriksson och Linnea Lindberg som arbetat tillsammans sedan 2012 och sedan april 2020 driver Rökeriet. 

Linnea kommer ursprungligen från Yngsjö men är nu bosatt i Åhus tillsammans med sin sambo, som också är upphovsmannen till de snygga borden i restaurangen. Linnea är en ständig drömmare och en riktig arbetare och hon vill helst av allt kavla upp ärmarna och sätta igång men är också mycket noga med hur saker och ting är planerade. Oftast hittar man henne i full fart i restaurangen, disken, butiken eller röja undan det som ingen annan tagit tag i.

Robin kommer från Lyngby, en liten by mellan Everöd och Vittskövle men bor numera i Åhus. Letar man efter Robin är det en god idé att börja lyssna efter degblandaren eller vispen då han oftast bakar eller förbereder i köket. När han inte är i köket hoppar han in i butiken och restaurangen, men framförallt ordnar han med allt pappersarbete på kontoret

Nyheter

Välkommen

Välkommen till det första inlägget i vårt nyhetsflöde. Här kommer vi framöver att publicera inlägg om vad vi arbetar med, våra mål och visioner men

Läs mer »

Ingen minns en fegis!

När Linnea och Robin köpte verksamheten och slog upp dörrarna den 2 april 2020 var siktet snabbt inställt på att söka upp riktigt bra råvaror, och utveckla varenda centimeter av verksamheten. Redan under sommaren var i princip allt i restaurangen omändrat och nya menyer, baserat på färska råvaror och hemlagat, på plats. Målet är att bli så nära e-ämnes lösa som möjligt, alltid använda svenska och närproducerade råvaror efter säsong och helt ersätta allt halvfabrikat. Egentligen är detta arbetet redan långt kommet då man idag använder enbart svenska kött-, fågel- och mejeriprodukter. Grönsaker är alltid svenska när de finns och menyerna anpassas också efter att kunna hållas till svenska produkter under säsong. Skafferivaror som mjöl, socker, gryn mm. är alltid svenskt och man arbetar också hela tiden med att ”svensk-inventera”, alltså gå igenom lagret för att se över vad man kan byta ut mot svenska produkter. Det senaste skiftet som gjorts är att vanligt ris har ersatts mot havreris, linser har bytts ut mot lokalt odlade linser och hovmästarsåsen är nu tillagad på enbart skånska råvaror.

I oktober 2020 började Robin sjösätta projektet att själv baka allt bröd som finns i huset, och efter ett antal receptprovningar blev Rökeriets egna danska rågbröd färdigt en bit in i november. Nu fortsätter arbetet med att utveckla nya recept, och till slut byta ut de sista icke hembakta produkterna – bara smörgåstårtbotten och baguetter är kvar att byta.
Under 2021 är det också dags att slå egen majonnäs. Varför inte tidigare? Jo en del nya maskiner måste installeras och därefter tar det en stund med receptprovning innan en produkt är färdig.

Svenska ägg

Svensk fågel

Svenskt kött

Svenska mejeriprodukter

Svenskt vete, råg, havre, socker

Nu är det snart rökt

När verksamheten överläts till Robin och Linnea fanns det två alternativ – ändra namn, eller börja att röka igen. Det är nämligen så att Rökeriet, trots sitt namn, inte varit ett ”riktigt” rökeri på över 20 år. Alltså ett rökeri i den benämningen att fisken röks på plats. Istället har det under drygt 15 år sålts fisk från andra producenter. Hur blir det då, namnbyte eller rökeri? Nej det är som man brukar säga, ”ingen minns en fegis” och därför bestämde man sig tidigt för att ett nytt rökeri ska byggas och i bästa fall står detta färdigt redan under hösten 2021.

Tillsammans med fastighetsägaren (Håkan Svensson, Lyngby Gård) förändras omgivningarna konstant. Redan till sommaren 2020 gjordes en helt ny uteplats och en fantastisk brygga med plats för upp till 8 båtar. Mer är på gång, och då inte minst rökeriet. I samband med den byggnationen kommer också butiken att få sig ett lyft, det vill säga blir nästan dubbelt så stor. Sortimentet kommer därmed också att nästan fördubblas med bl.a. fler produkter från Viltboden i Trolle Ljungby, kryddor från Österlen Kryddor och ett helt gäng andra delikatesser från lokala och småskaliga producenter.

Serveras måndag-fredag kl. 11.30-15.00

Serveras måndag-fredag kl. 11.30-14.00